• Info
  • Blogg
  • Galleri
  • Referenser
  • Kontakt



Bullar med kanel eller kardemumma – vilken smak föredrar du?

 Posted on februari 11, 2023      by Christina Asplund
 0

Kardemummabullar

Det finns inget rätt eller fel. Det är helt enkelt ditt beslut. Jag tycker om båda varianterna. Idag blev det kardemummabullar. Degen fick jäsa i kylen över natten. Om man gör det, så är det bra att ta fram den en timme innan du bakar ut degen till bullar. Degen är  lätt att kavla och det blir himmelskt goda bullar. Föredrar du kanelsmak ? Byt ut kardemumman i fyllningen till en matsked kanel. Lycka till !

Kardemummabullar

ca 40 stycken:

ca 15 dl vetemjöl, ca 900 g

50 g jäst för söta degar

1/2 tsk salt

2 tsk kardemumma, nymald

1  1/2  dl strösocker

150 g smör, rumsvarmt

5 dl mjölk

Fyllning:

100 g smör, rumsvarmt

100 g mandelmassa, riven

2 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 msk kardemumma, nymald

Pensling och garnering:

1 ägg, uppvispat

pärlsocker

 

  1. Lägg vetemjölet i beredningsskålen till köksmaskinen. Tillsätt smulad jäst, salt, kardemumma, socker, klickar av smör och mjölk. Arbeta degen smidig, ca 10 minuter. Låt degen jäsa 30 minuter eller över natten i kylen.
  2. Rör samman smör, mandelmassa, socker, vaniljsocker och kardemumma till fyllningen i en  skål.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca 30×40 cm.
  4. Bred på fyllningen och vik ihop i ett treslag från kortsidan. Vänd degen till en liggande rektangel. Kavla ut degen något. Sporra ut 1 1/2 cm tjocka remsor. Forma till en spiral och snurra ihop till en knut. Lägg bullarna glest på på plåtar med bakplåtspapper. Täck över med bakduk  Låt bullarna jäsa på plåten, ca 30 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen, ca 8 minuter. Låt bullarna ligga på plåten någon minut innan de flyttas till bakgallret för att kallna. Frys in avsvalnade bullar i fryspåsar! Tina dem i rumstemperatur – i påsen.

 

 

Leave a Reply





  Cancel Reply

  • Kalender

    mars 2023
    M T O T F L S
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « feb    
  • Arkiv

    • Frukostfavorit – rostad honungsmüsli 9 mars, 2023
    • Dags att baka semlor 21 februari, 2023
    • Bullar med kanel eller kardemumma – vilken smak föredrar du? 11 februari, 2023
    • Rensa i frysen… 2 februari, 2023
    • Baka till midsommarfesten! 21 juni, 2018



© 2013 Asplund Mat & Medier AB, Bögatan 39A, 412 72 GÖTEBORG, Tel. 070-157 50 39