• Info
  • Blogg
  • Galleri
  • Referenser
  • Kontakt



Rensa i frysen…

 Posted on februari 2, 2023      by Christina Asplund
 0

Undrar vad som finns i frysen? Är det något som borde användas snart? Ta en titt och jag är säker på att något är dags att laga till något gott. I min frys hittade jag gravad lax, som blev kvar efter julhelgen, så den bör användas snarast. En god klassiker som laxpudding  med potatis, lök, dill, gravad lax och äggstanning får det bli. Laxpudding går utmärkt att lägga i lunchlådan och sedan värma på tallriken och servera med skirat smör och gröna ärter eller råkostsallad.

Fryst gravad lax.

Laxpudding med skirat smör och gröna ärter

6 portioner

Tid: 1 1/4 timme

 

1 kg potatis

500 g gravad lax, i bit

2 gula lökar

2 tsk rapsolja

2 msk dill, hackad

4 ägg

3 dl gräddfil eller matlagningsgrädde

1 msk hummerfond eller kycklingfond, koncentrerad

2 krm nymald vitpeppar

1 msk smör

Servera med:

100 g skirat smör

kokta gröna ärter

Laxpudding går utmärkt att lägga i lunchlådan.
skär kokt avsvalnad potatis i skivor.

Skär potatis i skivor.

  1. Skala och koka potatisen nästan klar och låt den rinna av i ett durkslag för att svalna. Skär potatisen i skivor.
  2. Skiva laxen i tunna skivor.
  3.  Skala och skiva lökarna. Fräs dem i rapsolja i en stekpanna, tills de blir mjuka utan att ta färg.
  4.  Varva potatis, lök, lax och dill i en smord ugnssäker form. Avsluta med potatis.
  5.  Vispa upp ägg och tillsätt gräddfil, hummerfond och vitpeppar. Häll äggstanningen över fyllningen i formen. Klicka över smör. Grädda i nedre delen av ugnen, tills den är gräddad, cirka 40 minuter.
  6. Skirat smör: Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ställ kastrullen åt sidan och skumma. Häll försiktigt det genomskinliga smälta smöret i en såssnipa. Servera laxpuddingen med skirat smör och kokta gröna ärter.
Skiva lax.

Skiva gravad lax.

Leave a Reply





  Cancel Reply

  • Kalender

    mars 2023
    M T O T F L S
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « feb    
  • Arkiv

    • Frukostfavorit – rostad honungsmüsli 9 mars, 2023
    • Dags att baka semlor 21 februari, 2023
    • Bullar med kanel eller kardemumma – vilken smak föredrar du? 11 februari, 2023
    • Rensa i frysen… 2 februari, 2023
    • Baka till midsommarfesten! 21 juni, 2018



© 2013 Asplund Mat & Medier AB, Bögatan 39A, 412 72 GÖTEBORG, Tel. 070-157 50 39