• Info
  • Blogg
  • Galleri
  • Referenser
  • Kontakt



Dags att baka semlor

 Posted on februari 21, 2023      by Christina Asplund
 0

Semlor

Den 21 februari firar vi Fettisdagen med fluffiga mandelmassefyllda bullar toppade med perfekt vispad och spritsad vispgrädde. En del föredrar att den ska serveras med varm mjölk och kanel som hetvägg. Andra vill ha den som god bulle med extra allt till en kopp kaffe.

Semlor

20 stycken

Tidsåtgång: ca 2 timmar

2 1/2 dl mjölk

25 g jäst för söta degar, ½ paket

75 g smör, rumsvarmt

2 krm salt

1 tsk kardemummakärnor, stötta

1 1/4 dl strösocker

1 ägg

ca 8 dl vetemjöl

Till pensling:

1 ägg

¼ krm salt

Till fyllning:

100 g skållad rostad mandel, mald

100 g florsocker

inkråm från bullarna

ca 1 dl mjölk

Till garnering:

4 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

florsocker

Njut semlan med en kopp kaffe eller som hetvägg med varm mjölk och kanel.

  1. Smula jästen i en degbunke och tillsätt mjölken och rör till jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, kardemumma, socker, ägg och mjölet lite i sänder. Arbeta degen kraftigt i köksmaskin tills den släpper bunken, cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk, cirka 40 minuter.
  2. Arbeta degen på bakbord i mjölet. Dela degen i cirka 20 bitar och rulla till runda bullar. Lägg bullarna glest på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem  jäsa under bakduk, cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225°.
  3. Pensla bullarna två gånger med uppvispat ägg med lite salt och grädda dem mitt i ugnen, cirka 10 minuter. Låt bullarna kallna på bakgaller under bakduk.
  4. Klipp ur ett trekantigt lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet med en gaffel. Blanda det med riven skållad rostad mandel, florsocker och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.
  5. Vispa grädden luftigt tjock med vaniljsocker och spritsa på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker. Njut semlan på det sätt du föredrar att äta den.
Leave a Reply





  Cancel Reply

  • Kalender

    september 2023
    M T O T F L S
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « mar    
  • Arkiv

    • Frukostfavorit – rostad honungsmüsli 9 mars, 2023
    • Dags att baka semlor 21 februari, 2023
    • Bullar med kanel eller kardemumma – vilken smak föredrar du? 11 februari, 2023
    • Rensa i frysen… 2 februari, 2023
    • Baka till midsommarfesten! 21 juni, 2018



© 2013 Asplund Mat & Medier AB, Bögatan 39A, 412 72 GÖTEBORG, Tel. 070-157 50 39