• Info
  • Blogg
  • Galleri
  • Referenser
  • Kontakt



Dags att baka kanelbullar!

 Posted on september 29, 2016      by Thomas Carlen
 0
Kanelbullerosetter. Foto: Karin Mönefors

Kanelbullerosetter.
Foto: Karin Mönefors

Tänk att kanelbullen har fått en egen dag i almanackan– den 4 oktober! Så det är hög tid att köpa hem ingredienserna och planera baket. Du har säkert ett eget recept som du brukar använda. Men om du vill prova receptet på mina kanelbullerosetter, som fick andra pris i Kanelbulledesign 2013 – så kommer det här.

Form och funktion är viktig. Bullen bakas i en enkel vriden rosettform. Det blir lättare att äta, när bullen är avlång – öppna munnen och bit av, utan kladd och spill! Passar för både stora och små munnar.

Varsågod – börja baka!

Kanelbullerosetter

ca 40 stycken

50 g jäst för söta degar

5 dl kall mjölk, 3 %

1/2 tsk salt

1/2 dl mörkt muscovadosocker

1 dl strösocker

2 tsk stötta kardemummakärnor

1 msk mald kanel

150 g rumstempererat smör

ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g rumstempererat smör

200 g mandelmassa, 60 % mandel

2 tsk vaniljsocker

Pensling:

2 ägg

Garnering:

Pärlsocker

Ev lite kanel

 

Gör så här:

  1. Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken.
  2. Tillsätt salt, mörkt muscovadosocker, strösocker, kardemumma, kanel, smör i klickar och mjöl. Arbeta degen i köksmaskinen, tills den blir blank och smidig, ca 10 minuter. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.
  3. Fyllning: Blanda samman smör, riven mandelmassa och vaniljsocker i en skål.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar. Kavla varje del till en rektangulär platta, ca 30×40 cm. Bred hälften av fyllningen på varje platta. Vik varje platta i tre slag på längden. Tryck till med kavlen och kavla längderna, ca 15 cm breda.
  5. Skär längderna tvärs över i 2 1/2 – 3 cm breda bitar. Vrid dem på mitten, ett helt varv till rosetter. Det är viktigt, för bullen vrider upp sig under jäsningen. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, ca 12 stycken per plåt. Låt bullarna jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och ev lite kanel. Grädda bullarna mitt i ugnen, ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på bakgaller under bakduk.

 

Leave a Reply





  Cancel Reply

  • Kalender

    februari 2023
    M T O T F L S
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728  
    « jun    
  • Arkiv

    • Rensa i frysen… 2 februari, 2023
    • Baka till midsommarfesten! 21 juni, 2018
    • Vi bakar lussebullar 5 december, 2017
    • Köttbullens dag firar med… 23 augusti, 2017
    • Dags att baka kanelbullar! 29 september, 2016



© 2013 Asplund Mat & Medier AB, Bögatan 39A, 412 72 GÖTEBORG, Tel. 070-157 50 39