• Info
  • Blogg
  • Galleri
  • Referenser
  • Kontakt



Vi bakar lussebullar

 Posted on december 5, 2017      by Christina Asplund
 0

Nu när advent är här, så har de flesta redan ätit de första lussebullarna, men med luciafirandet  i antågande, blir det kanske ännu fler.  Prova gärna att baka dem själv, det är lönsamt – när en bulle kostar, sisådär 16-25 konor i butik eller bageri. Det är ljuvliga dofter som sprider glädje och njutning. Recepten är lika många som bagare. Här kommer mitt, som är ett av alla. Viktigt är att bakingredienserna är rumstempererade och smöret mjukt. Mät mjölet i litermått eller väg på våg, så att inte degen blir för hård. Låt degen jäsa ordentligt både i degbunken, under plastfilm och sedan utbakade på plåt under bakduk. Lägg russinen till garnering i vatten, så torkar de inte ut bullen.

Saftiga och goda lussebullar

ca 60 stycken

1 g saffran, 2 kuvert

1 msk konjak eller rom

16–17 dl vetemjöl, 960 – 1020 g

1/2 tsk salt

2 dl vit sirap

1 ägg

50 g jäst för söta degar

200 g rumstempererat smör

5 dl mjölk, 3 %

Lussebullarna har jäst klart.

Garnering:

1–2 ägg 

1 dl russin

Ugn: 250° 

Gör så här:

1. Blötlägg russinen till garneringen i en skål med vatten, ca 1 tim. Torra russin suger fukt från bullen och gör den torr. Skaka ner saffranet i kuverten till ena kanten och gnugga kuvertet med baksidan av en sked, så att saffranet smular sig. Klipp upp kuverten och häll i en kopp med konjak eller rom. Rör om och låt stå 10 minuter. 

2. Mät upp och häll i den mindre mängden mjöl i köksmaskinens degbunke. Tillsätt saffran med konjak eller rom, salt, sirap, ägg och smulad jäst. Klicka ner det rumsvarma smöret. 

3. Tillsätt mjölken och arbeta degen i minst 10 min i maskin. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Det skall bli en mjuk och smidig deg som släpper kanten på degbunken. Låt degen jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.

4. Ta upp och knåda samman degen på mjölat bakbord. Dela degen i 3 bitar som formas till rullar. Dela varje rulle i 20 bitar, som rullas ut till smala längder och sedan formas till traditionella lussebullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk, ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg, gärna två gånger, så att bullarna blir blanka. Garnera med russin. Grädda bullarna mitt i ugnen, ca 8 min. Låt dem svalna på bakgaller under bakduk.

Sirap utan kladd.

Tips!

Sirap blir kladdigt i måttet, gör istället ett avtryck med måttet i mjölet och häll upp sirapen direkt i mjölet. 

Tips!

Baka ut en rulle i taget i fyra steg. Dela den i bitar, rulla dem till runda bullar, forma dem till ”cigarrer” och slutligen till långa smala längder som formas till lussebullar. Då hinner degen vila mellan varje steg, så slipper du att degen spricker. Använd ytterst lite mjöl till utbakningen.

Leave a Reply





  Cancel Reply

  • Kalender

    februari 2023
    M T O T F L S
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728  
    « jun    
  • Arkiv

    • Rensa i frysen… 2 februari, 2023
    • Baka till midsommarfesten! 21 juni, 2018
    • Vi bakar lussebullar 5 december, 2017
    • Köttbullens dag firar med… 23 augusti, 2017
    • Dags att baka kanelbullar! 29 september, 2016



© 2013 Asplund Mat & Medier AB, Bögatan 39A, 412 72 GÖTEBORG, Tel. 070-157 50 39